## What you need to know

**Things to remember:**

- 1 hour = 60 minutes
- Quarter of an hour is 15 minutes
- Half of an hour is 30 minutes
- Three quarters of an hour is 45 minutes.
- To multiply by 60, multiply by 6 and put a 0 on the end.

It is important to learn some simple conversions for time:

**Quarter of an hour is 15 minutes**

**Half an hour is 30 minutes**

**Three quarters of an hour is 45 minutes**

**1 hour is 60 minutes**

A car drives for 3 and three quarters hours, how long is this in minutes?”

We will do this in three steps:

**Step 1: **Convert the full hours into minutes

3 hours = 3\times60 minutes = 180minutes

**Tip: **Multiply by 6 and put a 0 on the end.

3\times6 = 18

3 hours = 18** 0** minutes

**Step 2: **Convert the extra bit to minutes

Three quarters of an hour = 45 minutes

**Step 3:** Add the minutes from **Step 1** and **Step 2 **together

180 minutes + 45 minutes = 225 minutes

## Times Table Flash Cards

(27 Reviews) £8.99## Example Questions

**Question 1:** Convert 4 and a half hours into minutes.

**Step 1: **Convert the full hours into minutes

4 hours = 4\times60 minutes = 240minutes

**Step 2: **Convert the extra bit to minutes

Quarter of an hour = 15 minutes

**Step 3:** Add the minutes from **Step 1** and **Step 2 **together

240 minutes + 15 minutes = 255 minutes

**Question 2:** Convert 1 and a half hours into minutes.

**Step 1: **Convert the full hours into minutes

1 hours = 60minutes

**Step 2: **Convert the extra bit to minutes

Half an hour = 35 minutes

**Step 3:** Add the minutes from **Step 1** and **Step 2 **together

60 minutes + 30 minutes = 90 minutes

## KS2 SATs Flash Cards

(39 Reviews) £8.99- All of the major KS2 Maths SATs topics covered
- Practice questions and answers on every topic

- Perfect for year 6 Maths SATs
- All exam boards e.g. AQA, OCR, Edexcel, WJEC.